, XVIIè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, València 2015.

##paper.fontSize##: 
Miquel de Palol i la revista "Catalanitat": un periodista republicà
Esther Fabrellas Vinardell

Modificada per darrera vegada: 2015-02-12

Resum


Miquel de Palol i Felip (Girona, 1885-1965) va ser un dels escriptors més influents en el desenvolupament de la cultura gironina del primer terç del segle xx. Poeta, dramaturg, novel·lista, periodista i polític va participar activament en tots els moviments culturals i intel·lectuals que sorgiren a la ciutat de Girona durant aquest període, sempre mirant cap a la ideologia republicana.

Poeta reconegut, impulsor de múltiples revistes, per exemple Catalanitat (1910-1911), defensor de l’estètica modernista i del republicanisme, Palol va ser un intel·lectual que va contribuir activament a la modernització d’una ciutat provinciana com la Girona de principis del segle passat. A través dels seus articles periodístics, l’escriptor va denunciar la majoria d’incongruències i retards que patia la seva ciutat natal, contribuint així al desenvolupament de la ciutat moderna que ara mateix coneixem.

A la comunicació es presentaran els temes més importants que el gironí va cultivar en els seus articles periodístics: la crítica a les institucions governamentals, tant les espanyoles com les catalanes, la religió, el caciquisme, el periodisme i la reflexió social. 

Tot i que va escriure en diaris com El Poble Català o L’Esquella de la Torratxa, el text es centrarà amb els articles escrits a la revista gironina Catalanitat. Els articles d’aquest setmanari són claus, i fonamentals, per entendre la posterior trajectòria política de l’escriptor en el si de la ideologia catalanista. Els textos també ens serveixen per confeccionar una imatge històrica de la Girona d’aquella època.

Més enllà dels textos, i de la figura de l’escriptor Miquel de Palol, a la comunicació, també, s’analitzarà la trajectòria de la publicació escollida i la revista paral·lela que sorgí paral·lelament: Ciudadanía (dirigida per Prudenci Bertrana).

La metodologia emprada per l’elaboració del text ha estat la consulta directe dels originals de la revista Catalanitat que es conserven a l’Arxiu Històric de Girona trobats dins del fons Miquel de Palol. No hem d’oblidar que el gironí va ser el director d’aquesta publicació. Aquesta investigació és fruit de la tesi doctoral Miquel de Palol: un intel·lectual oblidat (1910-1930), llegida a la Universidad de Granada el dia onze de juliol del 2014.


Paraules clau


Miquel de Palol; història de la literatura; republicanisme; catalanisme; història de la premsa