, XVIIè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, València 2015.

##paper.fontSize##: 
El paper de les dones folkloristes en l’estudi de literatura popular catalana a Catalunya (1853-1959)
Carme Oriol Carazo

Modificada per darrera vegada: 2015-02-12

Resum


L’objectiu de la comunicació és analitzar el paper que van tenir les dones folkloristes en l’estudi de la literatura popular catalana a Catalunya entre els anys 1853 i 1959. Aquestes dates acoten un període que va des de la publicació del llibre Observaciones sobre la poesia popular con muestras de romances catalanes inéditos de Manuel Milà i Fontanals, considerat un treball de referència en l’interès que es va desvetllar al segle XIX pels estudis de literatura popular a Catalunya, fins al 1959, que correspon a l’any de la mort de Joan Amades, el darrer folklorista que aborda l’estudi de la literatura popular catalana des d’una perspectiva considerada clàssica d’acord amb els estàndards actuals.

L’estudi es beneficiarà dels avantatges metodològics que proporciona la base de dades BiblioFolk http://bibliofolk.arxiudefolklore.cat, que dóna suport al projecte Repertori Biobibliogràfic de la Literatura Popular Catalana i que, per tant, permet accedir a un gran nombre de dades sobre aquest període.

Amb la comunicació es pretén donar a conèixer les aportacions realitzades per les dones folkloristes, els treballs que van publicar, les influències que van rebre, les motivacions que les van dur a implicar-se en aquesta tasca, els projectes en què van participar, etc. Tot això amb la voluntat de contribuir a un major coneixement de la història dels estudis de literatura popular catalana en aquest període.