, XVIIè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, València 2015.

##paper.fontSize##: 
La petjada valenciana en «Nostra parla»
Anna Garcia Escrivà

Modificada per darrera vegada: 2015-02-12

Resum


En aquesta comunicació analitzem les aportacions dels lletraferits valencians a la revista Nostra parla, publicada entre els anys 1916 i 1923. La revista, de caràcter mensual, era l’òrgan difusor de l’entitat homònima, en la qual s’aplegaven illencs, rossellonesos, principatins i valencians amb la finalitat de reivindicar la unitat de la llengua i de promoure'n el conreu literari. També reclamaven una millora d’estatus per al català; així, en aquells números hi havia una secció fixa en què es destacava l’embranzida que a poc a poc prenia el català arreu del món, com ara per la traducció d’obres catalanes a altres llengües o la valorització d’alguns dels nostres escriptors en exposicions a l’estranger.

 

En Nostra parla també hi havia un espai reservat per a la creació literària, amb poemes d’autors com Josep Carner o assajos sobre identitat, història, cultura, generalment amb un clar rerefons patriòtic, perquè també es tenia la voluntat de posar de manifest que illencs, rossellonesos, principatins i valencians constituïen –de fet hi havia una apartat específic per als actes o naixements d’agrupacions nacionalistes– un mateix poble (González i Vilalta 2006) i conreaven una mateixa llengua i literatura.

 

En aquest context, es constitueix la Secció valenciana de l’entitat, en la qual Adolf Pizcueta, Lluís Cebrian Ibor o Francesc Almela i Vives assumeixen càrrecs de rellevància (Graña i Zapata 1995). També mantenen contacte amb la secció Ignasi Villalonga i Ernest i Eduard Martínez Ferrando –que fins i tot hi va veure publicats fragments de la seua Síntesi de criteri valencianista (Martínez Ferrando 1918).

 

L’interés, de la investigació és, doncs, donar compte i valorar les aportacions d’aquests intel·lectuals i escriptors, agents també de l'articulació del nacionalisme al País Valencià (Cucó 1999), així com retrobar, a través de les cròniques que es publicaven en la revista, els actes d’afirmació valencianista i les activitats de caire literari d'arreu del domini lingüístic.

 

Referències bibliogràfiques bàsiques

Cucó, Alfons (1999), El valencianisme polític. 1874-1939, Catarroja, Afers. [1a ed., 1971].

González i Vilalta, Arnau (2006), La nació imaginada: els fonaments dels Països Catalans, Catarroja, Afers.

Graña i Zapata, Isabel (1995), L’acció pancatalanista i la llengua, Nostra Parla (1916-1924), Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat. 

Martínez Ferrando, Eduard (1918), Síntesi de criteri valencianista, Barcelona, Joventut Valencianista. 


Paraules clau


«Nostra parla»; literatura; nacionalisme; publicació