, XVIIè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, València 2015.

##paper.fontSize##: 
Del 'Vocabolari molt profitós' al 'Parla.cat'. Cinc segles de materials didàctics de català per a no catalanoparlants adults.
Pau Bori, Daniel Cassany

Modificada per darrera vegada: 2015-02-11

Resum


Aquesta comunicació té com a objectiu recollir per primera vegada en un sol treball els principals materials didàctics de català per a no catalanoparlants adults al llarg de la història.

Durant segles i fins ben entrat el segle passat, els principals materials didàctics per aprendre el català han estat obres gramaticals, diccionaris i glossaris de vocabulari, entre els quals destaca, per ser-ne el pioner, el Vocabolari molt profitós per aprendre Lo Catalan Alamany y Lo Alamany Catalan de 1502.

Al darrer terç del segle XX comencen a aparèixer els primers llibres de text per a no catalanoparlants adults, el més conegut dels quals fou el Digui, digui.

Amb l’entrada al segle XXI, l’oferta de materials didàctics s’amplia i es diversifica amb la publicació de molts altres llibres de text, materials complementaris i recursos d’aprenentatge a través d’internet, com el Parla.cat, plataforma  de cursos en línia de la Generalitat de Catalunya.


Paraules clau


Català com a llengua estrangera; materials didàctics; ensenyament del català