, XVIIè Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, València 2015.

##paper.fontSize##: 
Epistolari entre Francesc Matheu i Víctor Català (1902-1934)
Irene Muñoz Pairet

Modificada per darrera vegada: 2015-02-12

Resum


L'objectiu d'aquesta comunicació és analitzar la relació epistolar entre l'editor i poeta Francesc Matheu i l'escriptora Víctor Català. En conjunt, són 292 cartes datades entre 1902 i 1934.

A través de l'epistolari, en primer lloc, la intenció és estudiar el període en què Víctor Català va col.laborar a "Ilustració Catalana", dirigida per Francesc Matheu, entre 1903 i 1917: per què hi va col.laborar, què hi va publicar, quan, i amb quines condicions. També es resseguirà el procés d'edició del poemari "Llibre Blanc", de Víctor Català, publicat el 1905 a l'editorial Ilustració Catalana.

En segon lloc, a través de la correspondència, es pretén examinar la col.laboració de l'escriptora a la revista "Catalana", que va dirigir Francesc Matheu entre 1918 i 1921, i el procés d'edició de la novel.la "Un film" a les pàgines d'aquesta publicació, entre 1918 i 1921.

Per últim, s'analitzarà la influència de Francesc Matheu pel que fa a la relació de Víctor Català amb els Jocs Florals de Barcelona, l'Acadèmia de la Llengua Catalana i l'Acadèmia de Bones Lletres.

La correspondència entre Francesc Matheu i Víctor Català està publicada a "Epistolari de Víctor Català" (vol. I) (Irene MUÑOZ I PAIRET, ed.), Editorial Curbet, Girona, 2005. Se citarà la correspondència d'aquest volum. També es citaran documents del fons de Francesc Matheu, conservat a la Biblioteca de Catalunya.


Paraules clau


Francesc Matheu; Víctor Català; correspondència;